نوشته شده توسط بردیا آروین در تاریخ 1402/08/30 در دسته بندی سرمایش گرمایش
نوشته شده توسط بردیا آروین در تاریخ 1402/08/30 در دسته بندی سرمایش گرمایش
بخاری گازی یکی از مهمترین وسایل گرمایشی در فصل زمستان است که از طریق احتراق گاز طبیعی، گرمای مورد نیاز فضاهای زندگی را تامین میکند. شمعک بخاری به عنوان محل اصلی احتراق، نقش مهمی در کارکرد صحیح آن دارد.
با این وجود، گاهی اوقات ممکن است شمعک بخاری روشن نشود یا پس از روشن شدن، بخاری گازی روی شمعک نمی ماند که این مسئله منجر به از کار افتادن بخاری میشود. در این مقاله به بررسی علل مختلف روشن نماندن شمعک بخاری گازی میپردازیم تا شناخت بهتری از این مشکل و راهحلهای آن پیدا کنیم.
جهت درک بهتر مطالب و عیب یابی دقیق لازم است ابتدا نحوه ی روشن شدن شمعک بخاری را بدانیم:
- ترموکوپل از دو فلز غیر همجنس ساخته شده است.
- با فشرده شدن دکمه بخاری، ترموکوپل گرم میشود.
- گرم شدن ترموکوپل باعث برقدهی میشود و جریان الکتریکی تولید میکند.
- طرف دیگر ترموکوپل به بوبین وصل میشود که توسط جریان برق ترموکوپل فعال میشود.
- بوبین فعال شده مسیر انتقال گاز را باز نگه میدارد.
- گاز از طریق مسیر باز به سمت شمعک هدایت میشود.
- شمعک بخاری توسط گاز روشن میشود.
- برای روشن ماندن شمعک، باید دکمه 20 ثانیه نگه داشته شود تا ترموکوپل کاملا گرم شود.
اکنون که نحوه عملکرد بخاری را فرا گرفتید به خوبی متوجه میشوید که چرا شمعک بخاری گازی خاموش می شود یا روشن نمی ماند
توجه داشته باشید که علت روشن نماندن شمعک بخاری ایران شرق، پلار، نیک کالا یا هر برند دیگری یکسان است و همه انواع بخاری ها یکسان عمل میکنند و تفاوت فقط در ظاهر آنهاست،
این عنوان را به این دلیل مطرح میکنم که خیلی از افراد به اشتباه به جای روشن نماندن شمعک از اصطلاح روشن نماندن ترموکوبل استفاده می کنند حال آنکه ترموکوپل قطعه ای مربوط به ایمنی بخاری گازیست که در ادامه به ان خواهیم پرداخت و سر آن داخل شعله شمعک قرار میگیرد!
به هر نحو اکنون به بررسی دلایل روشن نماندن و خاموش شدن شمعک بخاری میپردازیم:
کم بودن شعله مانع از رسیدن حرارت کافی به سر ترموکوپل میشود. از سوی دیگر اگر شعله زیاد باشد یا گاز رسانی به پیلوت بیش از حد باشد، ممکن است شعلهای در پشت ترموکوپل تشکیل شود که این نیز مانع از عملکرد صحیح آن میشود.
بنابراین تنظیم درست شعله شمعک بسیار مهم است تا حرارت لازم به صورت مساوی به ترموکوپل برسد و آن را در وضعیت جذب حفظ نماید.
اگر ترموکوپل به طور کامل معیوب شده باشد، حتی اگر شعله به درستی به آن میرسد، ولتاژ لازم برای عملکرد بوبین را تولید نخواهد کرد. در این صورت با رها کردن شیر کنترل، مسیر گاز باز نخواهد ماند و شمعک خاموش میشود.
پس باید با بررسی ترموکوپل ببینیم آیا این قطعه خراب شده یا خیر. اگر خراب بود تعویض ترموکوپل ضروری است.
وظیفه بوبین این است که با دریافت ولتاژ از ترموکوپل، پیستون خود را به عقب بکشد و مسیر عبور گاز را باز کند.
اگر بوبین خراب باشد و این کار را انجام ندهد، هنگامی که دکمه را رها میکنیم گاز ورودی قطع میشود و شمعک خاموش میگردد. پس باید وضعیت بوبین هم مورد بررسی قرار بگیرد.
اگر سر ترموکوپل به دلیلی مانند انباشته شدن دوده یا چربی کثیف شود، حرارت کافی از شعله به آن نمیرسد و نمیتواند واکنش لازم را ایجاد کند.
در این صورت باید سر ترموکوپل را تمیز کرد. البته تمیز کردن آن نباید با سایش شدید همراه باشه تا آسیبی به ترموکوپل وارد نشود. میتوان از الکل یا کاغذ سمباده نرم برای این کار استفاده کرد.
این سوراخ که در قسمت پایینی لوله شمعک تعبیه شده، باید کامل باز و تمیز باشد تا اجازه دهد اکسیژن نیز وارد شعله شده و احتراق صحیح انجام شود.
اگر این سوراخ مسدود یا کثیف شود، ترکیب مناسب گاز و اکسیژن صورت نخواهد گرفت و شعله شمعک یا کوتاه خواهد بود و یا اصلا شکل نمی گیرد. در این صورت ترموکوپل گرم نمیشود و مانند حالت قبل عمل میکند. پس باید این روزنه را هم تمیز نگه داشت.
نکته: در صورتی که شعله شمعک با وجود تمیز بودن بخاری همچنان کوتاه است باید به وسیله پیچ تنظیم شعله شمعک مقدار گاز ورودی شمعک را افزایش داد
اگر بعد از شستن بخاری، تمام آبهای موجود در لولهکشی و اتصالات به خوبی خشک نشده باشند، مقداری آب باقی میماند که مانع از تشکیل صحیح شعله میشود.
همچنین ممکن است آب وارد شمعک شود و احتراق را مختل کند. در نتیجه ترموکوپل حرارت لازم را دریافت نخواهد کرد.
پس بعد از شستن بخاری باید مطمئن شد تمام قسمتهای داخلی آن کاملا خشک شده است.
در قسمتهای مختلف بخاری گازی مانند لولهکشی، اتصالات و حتی شمعک میتواند عاملی برای روشن نماندن آن باشد.
زنگ زدگی و رسوبات داخل لولهها و اتصالات ممکن است مانع از عبور گاز شوند. همچنین کثیفی داخل شمعک از تشکیل صحیح شعله جلوگیری میکند.
بنابراین برای حل این مشکل، لازم است تمام این قسمتها از زنگ زدگی و کثیفی تمیز شوند تا مسیر گاز باز باشد و شعله درستی تشکیل شود. این امر میتواند با عوامل شوینده و تمیزکننده مناسب انجام پذیرد.
مسدود بودن دودکش بخاری باعث احتباس دی اکسید کربن حاصل از احتراق می شود. این گاز وقتی از دودکش راه به بیرون نمی یابد، فشار آن مانع از ورود اکسیژن به محل احتراق (شمعک و مشعل) می شود.
با وجود اینکه ممکن است اطراف شمعک باز باشد، اما فشار دی اکسید کربن محبوس شده، ورود اکسیژن لازم برای احتراق شمعک را متوقف می کند.
بنابراین باید از باز بودن و تمیزی دودکش مطمئن شد تا گازها خارج شوند و اکسیژن نیز بتواند به شمعک برسد.
بخوانید:
چرا شمعک بخاری روشن است ولی مشعل روشن نمی شود؟